BOKLOK
STÖPPLAREN
BOSTADSRÄTTSFÖRENING


![]() |
---|
BRA ATT VETA A-Ö
Föreningen har ingen vaktmästare anställd. Det innebär att alla medlemmarna solidariskt måste hjälpas åt med driften av vårt boende. På den här sidan hittar du information om skötsel och drift.
Andrahandsuthyrning
När bostadsrättsinnehavaren inte själv bor i sin lägenhet handlar det om en andrahandsuthyrning, oavsett om hyra tas ut eller om det är en familjemedlem som bor i lägenheten. Är detta fallet i er lägenhet eller funderar ni på att hyra ut, kontakta styrelsen för information och skriftligt godkännande. I annat fall riskerar bostadsrättsinnehavaren och hyresgäst att bli avhyst. Styrelsen beslutar om alla andrahandsuthyrningar. Om man inte är nöjd med styrelsens beslut kan man kontakta hyresnämnden.
Om det mot förmodan skulle ske någon olycka eller sjukdomsfall är det extra viktigt att styrelsen och föreningen känner till vilka boendeförhållanden som råder. Formulär för ansökan om andrahandsuthyrning till styrelsen hittar du HÄR. Kontrakt mellan medlem i föreningen och hyresgäst hitar du HÄR. I föreningens stadgar är det fastlagt sedan november 2015 att kostnad för andrahandsupplåtelse är 10% av årligen gällande prisbasbelopp. Kostnaden ska betalas till föreningen och kan läggas på hyran för andrahandsupplåtelsen. Bostadsrättsinnehavaren är alltid ansvarig för inbetalning av alla årsavgifter till föreningen.
Avlopp under diskbänk
Om du får stopp i avloppet under diskbänken i köket kan det hjälpa att, upprepade gånger, hälla kokhett vatten i diskhon. Det heta vattnet löser upp fett som fastnat på rörets insida. Hjälper inte kokhett vatten kan du även prova denna miljövänlig variant:
Spola med kokande vatten, ¼ – ½ dl bakpulver och ½ dl vinäger. Upprepa om det inte löser sig helt första spolningen.
Om detta inte hjälper får du kontakta styrelsen som i sin tur beställer en spolbil.
Fläktfilter
Filtret i fläkten ovanför spisen bytes ut 1-2 gånger/år. Här hittar du instruktioner för hur du byter filter och återställer varningslampan.
Instruktioner för filterbyte
Försäkring
En egen hemförsäkring är en självklarhet. Du behöver däremot inte skaffa ett eget bostadsrättstillägg till din hemförsäkring. Bostadsrättstillägg för alla 48 lägenheter ingår i föreningens försäkring.
Tilläggsförsäkring för bostadsrätt i
Trygg-Hansa
Viktig information till dig som bostadsrättshavare
Sammanställning Bolanders bostadsrättsförsäkring i Trygg-Hansa
Gemensam utrustning
Gräsklippare, trimmer, sekatörer, vattenslangar m.m. finns i föreningens gemensamma förråd/undercentraler. I alla husförråd finns enklare verktyg för trädgårdsskötsel, snöskyfflar, hinkar, vattenslangar och sopborstar m.m.. Håll ordning i förråden och ladda batterier till gräsklippare/trimmer efter användning för allas trevnad.
Göra om i din lägenhet
Du får inte göra väsentliga förändringar inne i lägenheten på fönster, avlopp eller elektronik och absolut inte på något sätt påverka ytterväggarnas utsida utan att först ta kontakt med styrelsen. För större förändringar inomhus, vänligen kontakta styrelsen. Alla förändringar i badrum ska meddelas och godkännas av styrelsen (insättning av badkar, byte av golv etc) då detta kan påverka konstruktionen. Möblemang som skåp osv. kan fritt sättas in i badrum.
Huvudnyckel – egna nycklar
Föreningens huvudnyckel förvaras på säker plats. Vi har dock ingen beredskap för att oplanerat kunna låsa upp åt dig. Vi föreslår i stället att du lämnar en egen nyckel till någon i din bekantskapskrets eller granne, gärna i ett förseglat kuvert. Om du behöver fler egna nyckelkopior gör du en beställning via formuläret på hemsidan eller kontaktar nyckelansvarig.
Internet
I våra hus är stadsnätet med fiberanslutning på 100mb/s indraget och ingår i månadsavgiften.
Markiser
Läs mer i "Regler för altan och markiser"
Motorvärmare
De flesta parkeringar har motorvärmare. Lägenhetsinnehavaren ansvarar för nycklar till sin enhet.
Laddboxar
Föreningen har installerat fyra laddboxar för elbilar. Parkering med laddbox kostar 340 kr/månad, förbrukning står medlemmen för. kontakta ordförande kring laddboxfrågor.
Parkering
Parkeringskostnader. 200:- för en motorvärmarplats, 300:- för en extra parkeringsplats, el laddningsplats debiteras 340:-, skulle man ha en extra parkeringsplats som är el laddningsplats så debiterar vi 440:-
Gästparkeringar
Föreningen erbjuder 5 gästparkeringar för gäster till boende i föreningen. Gäst är man under en dag, sedan får man göra plats åt andra gäster.
Extraparkeringar
Föreningen erbjuder 5 extraparkeringsplatser för uthyrning till boende med behov av en extraparkering. Vänligen kontakta styrelsen om du önskar ställa dig i kö. En extraparkering erbjuds endast till hushåll som är i behov av två bilar. Bilsläp godkänns inte. Avgiften för extraparkeringar höjs i samma takt som avgifterna på lägenheterna.
Skötselråd
Att tänka på in- och utvändigt
Tekniska upplysningar
Till varje lägenhet finns en pärm med information om den utrustning som är installerad i lägenheten och hur det invändiga underhållet ska utföras. Läs den och lämna över den till den som du säljer lägenheten till. Du ansvarar själv för samtliga inventarier i lägenheten, reparation och garanti är ditt eget ansvar. Föreningens ansvar ligger i själva konstruktionen, ytterväggar etc.
TV
Telia är föreningens TV-leverantör. TV-box och router tillhör bostaden och ska lämnas kvar vid flytt.
I vårt abonnemang LAGOM ingår bredband 100/100, PLAY+ och TELEFONI.
Har ni problem med nätuppkopplingen? Kontakta Telia Felanmälan 020 202 070 eller gå in på telia.se/Mitt Telia.
Utebelysning över ytterdörr
Du byter själv lampa, som föreningen handhar, i belysningen över din ytterdörr. Kontakta styrelsen när den ska bytas.
Uteplats och utemiljö
Den utvändiga bostadsmiljön/utformningen är gemensam och beslutas av styrelsen. Börja alltid med att tala med styrelsen om du funderar på att förändra uteplatsen eller de gröna ytorna. Läs mer i "Regler för altan och markiser".